Безоплатна доставкаБезкоштовна доставка на суму від 6000 грн.

Безкоштовно по Україні:
Зворотний дзвінок

Офіційний сайт

виробника

Пн-Пт: з 9:00 до 18:00

Сб: з 10:00 до 16:00

Нд: Вихідний

Бесплатно по Украине:

0-800-300-301

киевстар:

+38 (067) 223-11-22

обратный звонок

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору

Робота за офісним столом не належать до переліку видів діяльності з потенційно небезпечними для здоров'я умовами. Однак тривале перебування в сидячому положенні приводить до порушень роботи опорно-рухового апарату. Тому рекомендується робити перерви та проводити коротку розминку кожні 30 хвилин. Але такий графік розв'язує проблему лише частково.

З запобіганням захворювань ефективно справляється правильна організація робочого місця біля комп'ютера. Сьогодні технологи активно розробляють конструкції комп'ютерних крісел, які забезпечують оптимальне положення тіла.

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору - фото 1

Ергономіка робочого місця

У 1948 році шведський лікар-гігієніст Бент Акерблом опублікував результати свого дослідження, в якому довів, що класичні стільці з прямою спинкою не враховують анатомічну будову тіла людини. Для тривалого сидіння за столом необхідні інші моделі. Сучасні офісні та комп'ютерні крісла розробляються на основі запропонованих Акербломом стандартів:

  1. Наявність можливості індивідуального регулювання висоти й глибини сидіння. Важливо уникнути затискання підколінної частини. Це призводить до застою кровообігу і набряку гомілок.
  2. Регулювання положення спинки. У кріслі повинна бути можливість відкинути корпус назад.
  3. Виступ на профілі стільця, що повторює будову тіла. Така конструкція забезпечує попереку підтримку і знижує навантаження на хребет.

У виборі відповідної моделі крісла важливо враховувати базові вимоги та індивідуальні потреби користувачів.

 

Вимоги до сидіння комп'ютерного крісла

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору - фото 2

Цей елемент конструкції оцінюється декількома критеріями:

  • Ширина і глибина сидіння — не менше 40 см.
  • Передній край повинен бути закруглений. Це важлива деталь, яка дозволяє уникнути застійних явищ у венах.
  • Наявність регулювання висоти. Параметр забезпечує правильне положення ніг — ступні стоять на підлозі, коліна розташовані на рівні або нижче тазостегнових суглобів.
  • Оптимальний рівень жорсткості. Занадто м'які сидіння призводять до розвитку захворювань органів малого таза і сутулості. Оптимальний варіант — середня жорсткість. Занадто тверді сидіння незручні та дискомфорт буде заважати користувачеві зосередитися на роботі.

 

Як вибрати спинку комп'ютерного крісла?

Анатомічна форма з підтримкою попереку — важливий, але далеко не єдиний параметр для правильної спинки крісла. Звичка постійно відкидатися назад потенційно небезпечна. Таке положення тіла призводить до неправильного розподілу навантаження на хребет. Кращим рішенням вважається сидіти, не спираючись на спинку.

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору - фото 3

Однак на такий варіант погодяться не всі. Як альтернативу ортопеди пропонують робочі стільці з висотою спинки до 45 см. Правильний прогин попереку забезпечує оптимальний розподіл навантаження, тому спинка повинна мати виступ для опори нижньої частини хребта.

Людям, які працюють багато годин поспіль, необхідна можливість змінити позу і розслабити спину. Для цього необхідна додаткова опора в області плечей. Відмінно підійдуть моделі з висотою спинки від 65 см. Корисним елементом стане регульований підголівник, який дозволить розслабити шийно-комірний відділ.

 

Критерії вибору підлокітників

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору - фото 4

При виборі крісла враховуйте особисті переваги щодо положення рук під час роботи. Якщо ви звикли сидіти з прямою спиною, а передпліччя класти на стіл, підлокітники будуть використовуватися тільки для відпочинку. Положення рук під кутом (кисті вище ліктів) забезпечує максимальне розслаблення. Оптимальний кут нахилу — близько 30°. Вибирайте моделі, в яких підлокітники мають невеликий нахил.

Деяким користувачам зручне положення рук, коли передпліччя знаходяться на столі, а лікті — на підлокітниках. Тому важливо, щоб цей елемент регулювався по висоті. Оптимальне положення підлокітників визначається простим методом: сядьте рівно і зігніть руки в ліктях під прямим кутом. Відстань між сидінням і передпліччям — це і є необхідна висота підлокітників.

 

Додаткові фактори вибору комп'ютерного крісла

Рівень комфорту багато в чому залежить від оббивки. Для облицювання крісел найчастіше використовуються такі матеріали:

  • Текстиль — недорогий і зручний варіант. Тканина добре пропускає повітря, тому на ній приємно сидіти в спекотну погоду.
  • ПВХ — дешеве, але недовговічне рішення.
  • Екошкіра. В основі такої оббивки бавовняна тканина, верхній шар — поліуретанова плівка. Це комфортний і екологічний матеріал, за яким легко доглядати. Додаткова перевага — невисока вартість.
  • Поліестер — бюджетне синтетичне покриття.
  • Натуральна шкіра — міцне і зносостійке облицювання, проте ціна у неї вище, ніж в інших матеріалів.
  • Термопластичний еластомер (синтетична гума) — це прогресивний, пластичний матеріал, що підлаштовується під вигини тіла і позу людини. Еластомер стійкий до стирання, впливу поту, розвитку цвілі й інших мікроорганізмів.

Комп'ютерні крісла і стільці: критерії вибору - фото 5

Основа крісла — один з головних елементів, який відповідає за термін служби виробу. Важливо врахувати, що кожен матеріал здатний витримувати різні вагові навантаження:

  • до 60 кг — моделі з хрестовиною з міцного пластику;
  • до 110 кг — поліамід або метал;
  • понад 100 кг — литий алюміній або високоміцний хромований метал.

Виробники пропонують суцільнолиті хрестовини та варіанти з отворами для коліщаток. Другий варіант кращий: якщо коліщатко зламається, його можна легко і швидко замінити. У випадку з суцільнолитою запчастиною — доведеться міняти цілий елемент корпусу.

Вибір матеріалу коліщаток залежить від підлогового покриття. Для паркету, ламінату й інших поверхонь, що дряпаються краще вибирати прогумовані колеса — вони не травмують поверхню і глушать шум при русі стільця. Для килимового покриття підійдуть крісла, оснащені пластмасовою фурнітурою.

В інтернет-магазині меблів AMF знайдуться вироби для будь-яких цілей. У каталозі представлено широкий асортимент комп'ютерних та офісних крісел. Наші менеджери обов'язково допоможуть вибрати варіант, який максимально відповідає вашим потребам і бюджету.

Матеріал підготовлений адміністрацією сайту: меблі AMF

Подзвонити